divendres, 3 de desembre del 2010

PROFESSIONALS

AVÍS PREVI DE LECTURA OBLIGATÒRIA dixit filter lectorum: podeu aportar/participar al joc de la 1TBfC fins aquest diumenge!!!
____________________________________________

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana, un “professional” és aquell qui pertany a una professió, d’acord amb les regles i els deures d’aquesta. A més a més, i en un sentit figurat i en casuístiques col•loquials, l’adjectiu “professional” pot acompanyar alguna qualitat d’un individu en concret. A tall d’exemple, dir a algú que és un “dropo professional” cercaria evidenciar que la persona a qui ens referim disposa d’unes gosses qualitats molt ben desenvolupades o bé que forma part del grup d'alts càrrecs d'algun govern.

Aquesta setmana he hagut d’anar a Barcelona un parell de dies a gaudir d’un d’aquells cursets de formació que mai acabes de saber ben bé quina utilitat pràctica pot acabar tenint. Com és de iure entre el funcionariat, el primer dia vam anar a fer un cafè tot just abans de començar. I al bar ens hi vam trobar això:

Més enllà de la qualitat narrativa de l’avís, cal que ens plantegem la figura del “carterista professional”. Abans de res, hem de descartar l’opció que en aquest cas l’adjectiu “professional” professi, confessi i es testimoniï en sentit figurat, tant per la voluntat informativa i formal del text com per l’ús que en fa de cultismes com “operar” per tal definir l’activitat habitual dels membres que formen part d’aquest sobreentès i hipotètic col•lectiu laboral. Així, podem acabar per concloure que la Direcció de l’establiment creu que els carteristes que en la seva zona laboren i operen s'inclouen en un sector que s’emmarca en tot un seguit de regles i deures ja clarificats en llurs convenis contractuals.

Com alguns sabeu, m’agrada anar a pescar. Però no vaig a treballar quan vaig a pescar, si no que ho faig precisament quan no estic treballant. Això és el què em distingeix dels pescadors que cada matinada al port de Cambrils, al de Reus (¿?) o al de Salou s’embarquen per tal d’anar a feinejar. Jo no deixo de ser un “aficionat” o un “amateur”. I, evidentment, cada vegada que vaig a provar si piquen no em dono d’alta al règim d’autònoms.

Tanmateix, per ser un “professional” no és necessari cotitzar, tots ho sabem. Es pot treballar “en negre”, “de tapadillo” o “fent l’egipci”. Fet i fet, l’economia submergida és un dels grans motors de moltes repúbliques bananeres i d’alguna monarquia borbònica. “No declarar” no té perquè ser sinònim de “no treballar”. Ara, aquests treballadors i venedors, fins i tot de fum en el cas dels polítics corruptes –i dels que no ho són tant- han de ser considerats com a “professionals” ja que reben una remuneració determinada per l'acompliment de la seva tasca.

Així, el fet que caracteritza a tots els treballadors, a tots els “professionals” –blancs, negres o de qualsevol color- és que algú els paga per tal de satisfer el seu deure laboral. I aquesta conclusió comporta necessàriament que em plantegi: qui coi deurà pagar als “carteristes professionals” per llur activitat? Francament, no entenc com algú va poder estar pagant tant de temps al senyor Fèlix Millet, si aquest ja s’emportava el que volia... a no ser, clar, que fos ell qui pagués al seu equip de “carteristes professionals”.



*Sànset*

21 comentaris:

Joan ha dit...

Evidentment, en aquest país el terme 'professional' està sobrevalorat.

Tenim teatro del bueno però no professionals del tatre. Tenim 'dropos professionals' però també professionals dropos, que no és el mateix. I blocaires afeccionats que són uns autèntics professionals de la paraula. No dic que sigui el teu cas ...

Així que *pescaire? Vaja, ara entenc el tema truita.

Ferran Porta ha dit...

Haha!!! Bueno, nens, es pot saber què està passant aquí, amb aquests "disparus" a tort i a dret? És aquesta la lliçó de germanor que heu après a Berlin?? Mira que us torno a posar deures, a vore si redrecem la situació, hombre ya!

Assumpta ha dit...

Noooooooo que són autònoms!! Són professionals autònoms, clar.

Qui els paga? Doncs l'amo de la cartera robada, és evident.

Jo t'ho explico: Són carteristes que han fet d'aquesta activitat no una afició, un hobby... sinó una autèntica PROFESSIÓ... o sigui que viuen d'això. Com els pescadors dels ports de Cambrils, Reus (¿?) o Salou... és la seva feina.

El seu centre "d'operacions" és la zona del Bar...

Eeeeei, en "quatrilingüe" i primer en català, eh? A aquest Bar al menys s'hi pot demanar un tallat amb gel ;-))

Clidice ha dit...

Fiu, m'ha arribat a l'ànima això de la pesca. Per un moment ja m'he vist omplint una llicència d'activitats només per anar a emprenyar truites (sense mort) de tant en tant. Un molt bon text :)

JJMiracle ha dit...

De l'avís de la foto, m'agrada especialment aquest "OJO" en vermell i escrit a mà.

Se suposa que aquests carteristes fan bé la seva feina i que, per tant, els hem d'estar agraïts o almenys reconèixer-ne el mèrit :-P

DooMMasteR ha dit...

No,no,no... lo més professional de tot és aquest fabulós cartell amb el "ojo" en vermell. Brutal!

khalina ha dit...

Només afegir la paraula "professional" sembla que li doni més prestigi. I clar que tenen unes regles: 1. Agafar tot el de valor 2.que no els enxampin. I el seu deure moltes vegades és entregar el robat al cap de la banda... I si són "autònoms", doncs no sé quin deure tindrien ;)

Albert ha dit...

Pot ser que hagi sentit que d'aquí a poc faran la "Facultat de carteristes de Barcelona"?
Com si no n'hi hagués prous... i de ben formats!
Adéu!

McAbeu ha dit...

Com a en P-CFACSBC2V, a mi el que m'ha cridat més l'atenció ha estat el "OJO" que en català normatiu hauria d'haver estat "ÒJU". De la resta no puc dic res que millori el que tu mateix has dit.

En quant al Joc de la 1TBfC aprofito per dir aquí que, molt a pesar meu, em rendeixo i que em declaro incapaç d'encertar-ne cap. Com tu mateix em vas dir en un comentari al meu únic intent: He perdut els meus poders intuïtius! ;-D

rits ha dit...

com de pescadors que n'hi ha de barca, de platja, de mar endins, de riu.., hi ha carteristes professinals de diverses menes. En el fons els que ens fa més mal, són els del bar xq son més directes, encara que més indignes són els de l'estil Millet.

Anònim ha dit...

Amenys aquest establiment fa bé en avisar. A Barcelona cada dia hi ha més robatoris i crims de tota mena. I, per desgràcia, els que hi ha són ben experts i "professionals".

Carme Rosanas ha dit...

Professionals... prou que deuen ser-ho, ja m'ho crec ja...

S'hi dediquen, en saben i viuen d'això... no podríem o no voldríem dir-ne "professió", però s'hi assembla molt.

Fan bé d'avisar, jo no hi penso mai en aquests "professionals" del robatori.

Elfreelang ha dit...

Posats a fer val més que no siguin uns carteristes afeccionats....si són "professionals" et roben amb més estil

Assumpta ha dit...

Hahahahahaha ELFRI!!! :-DDD

De fet, tens raó... si m'han de robar, al menys que no siguin uns "xapusserus", homeee!!

Mireia ha dit...

I la diferència amb els carteristes aficcionats. Uns tenen horari i els altres ho fan en el seu temps lliure ( no per diners, sinó per hobby).

No ho sé, cada vegada em costa més entendre el món

Jordi ha dit...

Són autònoms, no et trenquis el cap! També hi ha carteristes professionals a les Rambles que et roben els diners:

http://jordicasanovasangelet.blogspot.com/2010/12/lladres-legals.html

Garbí24 ha dit...

son els únics professionals que no reben directament la queixa dels seus clients.....tan li fa si son autònoms o assalariats.

Sergi ha dit...

A tot això, hi ha una avantatge. Si són professionals és possible que tinguin un conveni, i si en algun moment no estan d'acord en alguna cosa, potser faran vaga. I una vaga d'aquest col·lectiu no estaria malament, oi? Esperem que sigui indefinida.

Joana ha dit...

Tindrem que portar la bossa entre les cuixes i lligada!
Qui panorama noi....

Miquel ha dit...

El que passa és que aquests carteristes són professionals autònoms i emprenedors... :)

sànset i utnoa ha dit...

Gràcies pels comentaris.

Prometo un 1x1 quan tornem del llarg pont!!!


*Sànset*