dimecres, 9 de desembre del 2009

CRÒNIQUES COL•LOQUIALS 3: HISTÒRIES DE LA PURÍSSIMA CONSTITUCIÓ



Avui us explicaré una terrible i aterradora història que em va succeir a principis de desembre de l’any 2005, quan era el guia oficial del Castell-Monestir de Miravet. Per cert, si no hi heu anat mai, us ho recomano.


El cap de l’empresa que m’havia contractat –un perfecte idiota- em va encomanar la tasca de fer un cartell amb els horaris de visites i l’idioma en que seria feta cadascuna d’elles. Així ho vaig fer. Però... perill!!! Vaig veure que el títol del cartell era massa gran. Hi posava: “Horari de guies pel pont de la Constitució i de la Puríssima”. Vist això i per gastar menys tinta d’impressora -sempre he estat un ecologista de mena- me les vaig ingeniar per canviar l’encapçalament, que va acabar així: “Horari de guies pel pont de la Puríssima Constitució”. Curt, ras i amb aquell petit toc d’humor. Em va fer gràcia i tot, que coi!


El vaig imprimir i el vaig penjar a la zona de venda de tiquets. Les visites es van anar succeint tranquil·lament fins el darrer dia. Venia gent de tot arreu: de Catalunya, de Mallorca, del País Valencià, d’Espanya.


La primera visita de la tarda del dia de la Puríssima era en castellà (jo ja m’havia fet famós per les meves “vueltas de cañón”, per cert) i la segona en català. Deu minuts abans d’iniciar la primera guia se’m va dirigir a mi un senyor que, interpelant-me en castellà, en va preguntar quan faria la visita en el seu idioma. Li vaig dir que en pocs minuts la iniciaria i li vaig comentar que s’hi podia afegir.


-No, da igual, ya vendré a la de las cuatro (la que feia en català). Em va dir.


-¿Entiende el catalán? Porqué la siguiente es en catalán. Vaig respondre-li.


-Da igual, ya vendré a la que usted haga en catalán. No se preocupe. Va sentenciar.


Vaig fer la primera visita. Una hora després iniciava la segona. Aquell senyor ja m'esperava al punt acordat. Al seu costat hi havia un divertit grup de “salats” jubilats mallorquins.


-Benvinguts al Castell de Miravet, em dic Sànset i seré el vostre guia durant tota la visita. Si teniu algun dubte, em podeu interrompre quan vulgueu. Si us el puc resoldre us el resoldré i si no, no ho faré. Començava jo.


Aquell senyor se’m va posar a la vora i em va agafar ben fort pel braç.


-¡Todos los catalanes sois unos fascistas! !no entiendo como pueden hacer más visitas en un idioma regional que en el idioma de la Nación! Em va vomitar vilment.


Em vaig quedar perplex.


-Si no li agrada es nostres país se’n pot anar al seu. Li va etzibar amb un to tranquil un dels jubilats mallorquins, un home prim i baixet que lluïa una gran barba blanca. No vaig haver de dir res. Recordaré tota la vida la cara d'aquell vell illenc.


*Sànset*

12 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Salvat! ell va tenir la resposta que es mereixia i tu una bona ajuda.

I pel, títol ningú et va buscar cap problema? No es pot negar que té la seva gràcia, si s'ha fet famós i tot... ara tothom ho diu! :)

Clidice ha dit...

Si és que n'hi ha que no els haurien de deixar sortir de casa ni lligats! :(

Assumpta ha dit...

Quin home tan ZF*l:%rRGg$Hj!!!

El molt poca-vergonya es va esperar a que ho fessis en català només per venir a insultar!!

Aquests faixistes espanyols no s'adonen de que ells són els primers mereixedors de l'insult que diuen (agh, quin fàstic!)

Visca el jubilat mallorquí!! :-))

Ah, crec que és la meva mare que també ho diu això de la puríssima constitució jajaja

Agnès Setrill. ha dit...

M'ha encantat:
el "ZF*l:%rRGg$Hj!!! " de l'Assumpta, perquè encara no s'havia d'inventar una paraula a l'açada que descrigui un personatge així de repulsiu. Hehe!

Sergi ha dit...

Collons de tio, mira que s'ho portava pensat i tot, va venir expressament a aquella sessió per fer el seu espectacle. No podríeu haver-lo fet desaparèixer entre el jubilats i tu, enterrar-lo sota d'una roca i crear una nova llegenda pel castell? Tu mateix la podies haver difós.

Mireia ha dit...

És que hi ha gent que viu de crear mal rotllo!
Assumpta m'encanta la teva expressió irrepetible
A per cert, jo també sempre dic elpont de la Púrisima Constitució

Mireia ha dit...

És que hi ha gent que viu de crear mal rotllo!
Assumpta m'encanta la teva expressió irrepetible
A per cert, jo també sempre dic elpont de la Púrisima Constitució

Jordi Casanovas ha dit...

ganes de tocar els ous que tenen alguns

kweilan ha dit...

Què bé que et va anar aquell jubilat mallorquí que el va posar al seu lloc.

Elfreelang ha dit...

Quins collons el tio feixista anar expressament per dir el que va dir! Al mallorquí un monument i a la "Immaculada Constitució " un tast de referèndums del 13 de desembre!

sànset i utnoa ha dit...

Carme: La gent s’ho va prendre en clau d’humor. Tenia un to una mica burlesc, potser és veritat, però era de molt baixa intensitat. I si algú s’hagués molestat, ja tenia dos feines...

Clidice: És ben cert! I el problema és que n’hi ha massa que no haurien ni de poder sortir de casa. Només caldria començar pel nostrat parlament...

Assumpta: M’ha agradat molt això de ZF*l:%rRGg$Hj. Jo no ho hauria definit millor!
El problema és que estem amb el de sempre; que ens tenen com a gent de segona, com a cultura i com a país de segona. Per aquest motiu es permeten tot tipus d’abusos. Esperem que algun dia això canviï, i que ho puguem veure!
Visca el jubilat mallorquí!

Agnès: Encara que no ho sembli, la descripció de l’Assumpta és molt clara, claríssima. I no irromp en el mal gust!

Xexu: “Ara us explicaré la terrible llegenda d’un monstre que fa poc temps va irrompre al castell. Aquell monstre era perillós no per ser molt fort i molt gros, sinó per tenir l’encefalograma pla, etc etc”. Ho podríem haver fet, però aquell senyor no es mereixia estar massa temps en un Monument d’Interès Nacional com el Castell de Miravet, encara que fos només de cos present!

Mireia: T’asseguro que, en aquell moment, vaig creure que m’havia inventat l’expressió/joc de paraules. Veig que algú se’m va avançar (no era molt complicat, tot s’ha de dir)!

Jordi Casanovas: Aquests ens els va tocar una mica, però ell va sortir amb els seus ben escaldadets!

Kweilan: I tant! Jo hagués estat bastant més desagradable, i no tocava! Aquell senyor va ajudar-me a deixar la meva educació intacta!

Elvira FR: Hi ha gent que gaudeix tocant la pera i exercint el “derecho de conquista”. Si encara belluga, espero que el 13-D tingui un bon tall de digestió!

*Sànset*

sànset i utnoa ha dit...

Ja m'en recordo d'aquest home i d'aquesta anècdota!

Utnoa