divendres, 16 d’abril del 2010

PRESIDENT TOURÉ

Ni Mas, ni Laporta, ni Puigcercós, ni “el niño de Iznájar”, ni Carretero: Touré Yaya!

Un senyor que va arribar fa dos anys al nostre país i s’ha esforçat per aprendre la llengua i per integrar-se en la nostra cultura. Potser no parla un català fabrià, però temps en tindrà. I el que compta és el seu esforç, que molts d’altres es neguen a fer. Com diria en Jan: que n’aprenguin! Al Barça això no es veia des dels immemorials temps en que semblàvem la selecció d’ Euskal Herria o des del període de sant Popescu gloriós.

No negaré que sempre m’ha agradat en Touré futbolista; crec que és molt bo. Un gran mig centre. Potser és cert que fa moltes “excursions”, però ho fa perquè ho pot fer, perquè disposa de la qualitat suficient. Si a tot això hi sumem que em sento feliç quan veig que un immigrant –tant de fora de l’Estat com de dins- s’esforça per entendre la llengua, per parlar-la i per fer-se partícip de la nostra cultura; només puc arribar a una conclusió: TOURÉ S’HA DE JUBILAR AQUÍ!

Bé, dit això plantejaré la següent qüestió: per què collons ens alegrem tant quan un immigrant ens parla en català? què no és normal que els immigrants aprenguin la llengua del país a què van a parar?

Em respondreu el que vulgueu, i benvingut serà, però tot acabarà confluint en la consideració què mai serem país fins que no siguem Estat.

Dit això: us creieu que els impresentables de l’inconstitucional tindrien prou valor per tombar-nos l’Estatut si tinguéssim un president com en Touré? jo si fos ells, francament, no m’atreviria.

Per això, no em resta més que dir: TOURÉ PRESIDENT!


P.S. Per cert, els espavilats del CUATRO, quan van passar l’entrevista que Touré va fer en català, s’ho prenien a conya: “¿a que no sabes que lengua ha usado Toure?” pregunta l’idiota 1. L’idiota 2 respon: ¿el francés?, ¿el español? (ves, l’idiota 2 ha descobert una nova llengua...), ¿el chino mandarín?....


*Sànset*

23 comentaris:

sànset i utnoa ha dit...

Ara em direu malparit, però molts dels premis Nobel de literatura de què gaudeixen els del país veí opinen la seva a la web del Marca. Sé que no us hauria d'oferir aquest mal de cap. Però si us atreviu, mireu-ho, que algun comentari no té pèrdua:

http://www.marca.com/2010/04/15/futbol/equipos/barcelona/1271338419.html

Anònim ha dit...

S'ho prenen a conya perquè consideren el català una llengua inferior. No ens respecten ni ens respectaran mai. Molt gran el Touré! Només arribar va dir que el parlaria i ho ha acabat fent! I sí, hauria de ser normal, però, com dius no som un país normal, encara!

neus ha dit...

als imbècils, ai! idiotes de 4 ni cas. Ho fan perquè els hi cou.

En Touré fa excursions sí, perquè és l'Aventouré Yayá (Puyal dixit) :)))

a mi m'encanta i escoltar-lo parlar català m'emociona.

algú quan sent parlar Txiki en català se'n recorda de que és euskaldun? jo no :P

VISCA EL BARÇA I VISCA CATALUNYA!!

Elfreelang ha dit...

De porcs i de senyors....i està vist que Touré és tot un senyor ( crec que coneix i parla unes 9 llengües) i ho faria millor que alguns presidents que amb prou feines saben parlar la seva i punt i necessiten tothora traductors...en quan als de Marca no vull que em pugi el colesterol i passo d'ells...Visca Touré Yaya!

Garbí24 ha dit...

Si el presi de "estats humits" es negre no veig jo com no pot ser-ho el d'aqui, fins i tot faria joc amb la moreneta

Joan ha dit...

No deixa de ser curiós que quan un immigrant parla català se'ns caigui la baba! Si això hauria de ser el més normal! Va, sí, ja sé que no som un país normal ... i jo sóc el primer que babeja ... i el dia que en Messi parli en català me'n vaig de genolls fins la Pica d'Estats!

En fi. Què gran Touré, què gran. A veure si algun altre es contagia.

P.S.: Dels idiotes ni cas, no s'ho mereixen.

Agnès Setrill. ha dit...

Ostres! anava a dir alguna cosa, però amb el comentari d'en garbi m'ha marxat del cap!... Hehe!

Ah si,
És una llàstima que el que fa aquest noi, ens hagi de sorprendre.

òscar ha dit...

Toure normalitza el que, fins i tot a nosaltres, ens resulta poc normal.

Que algú vingut de fóra, sigui d'Angola, Múrcia o Bremen, parli el català al nostre país sería la cosa més normal del món.

El que és del tot anormal és que algú d'Angola, Múrcia o Bremen, després d'anys de voltar per aquí, no parli el català.

Feta l'arenga: Touré president!!!

Núr ha dit...

Si la gent que se suposa que té cultura diu aquestes animalades, què pots esperar de gent que se suposa que no en té? Tots aquests pollosos s'aferren a la seva GRAN constitució espanyola, oi? Doncs en aquesta seva GRAN constitució hi diu que el català és una llengua, tant com el gallec, el basc i el castellà, així que potser els hauríem de denunciar per afirmacions anticonstitucionals (ho podem fer???? algun advocat a la sala????). N'estic farta de tanta rucada, de debò... Em bull la sang només de pensar-hi! Entenc que hi hagi gent que per desconeixement digui coses, però si es mostra obert i tolerant pot aprendre molt. Però sembla que tenim manca de mentalitat oberta...

Quant a en Touré, no sabia que parlava català!!!!! Quina il·lusió! I ens sorprèn tant perquè estem tan acostumats que menystinguin que un gest així ens sorprèn doblement! ains...

JJMiracle ha dit...

Ens n'alegrem perquè no és un fet normal, aquí. Aquí és més normal "integrar-nos" nosaltres als que vénen de fora. Ah, i no crec que fos pitjor com a president que en Montilla.

Assumpta ha dit...

Siiiiiii!!! Ahir al matí el vaig sentir per la ràdio i em va encantar :-))

Ara bé, és el que tu dius... no ens hauria de sorprendre, perquè hauria de ser "NORMAL"... però com no ho és... actituds com la d'en TOURÉ YAYÀ són passos perquè un dia SÍ sigui normal :-))

VISCA EN TOURÉ YAYA!!!

I tant!! jo ja l'estimava quan va jugar infiltrat, amb una hernia discal!! fins que es va acabar la temporada, per ajudar a l'equip (fa dos anys) però ara encara l'estimo MÉS!! :-DDD

MARTELL DE REUS ha dit...

Sempre he pensat que el futbol és l'opi del poble del començament del segle XXI. En conseqüència no estic al cas d'allò que va generant. Dit això, prenc nota del que dius i retinc a la memòria el nom de Touré Yayà com a rara avis i des d'aquí el felicito.

Carme Rosanas ha dit...

Teniu raó, ens cau la baba i hauria de ser normal, però és que som així, agraïts de mena... i com que no tenim moltes ocasions...

Jo no l'he sentit encara... és que no miro gair e els programes esortius, però si és per sentir parlar català al Touré... me'ls escoltaré i tot!

Clidice ha dit...

estic amb tu i els de Cuatro que se'n vagin a fer punyetes, són uns impresentables :(

bon cap de setmana :)

Sergi ha dit...

Desconeixia aquestes declaracions i mentre anava llegint el post no m'ho creia. En sentir les declaracions m'he emocionat i se m'ha dibuixat un gran somriure al rostres. Ostres, amb en Touré, qui ho havia de dir. A mi m'encanta ell com a futbolista, penso que hauria de ser titular sempre, però és que ara podem dir que és del planter i tot! Una mica morenet, però passaria per ser de Sant Miquel del Fai! Fora conyes, me n'alegro que s'hagi arrencat a parlar català, la veritat, en aquest cas trobo que té mèrit i se li ha de valorar l'esforç. Això no té a veure amb els altres immigrants, especialment els que no els dóna la gana aprendre. Però darrerament m'he trobat gratament sorprès de que m'entenguin sempre, i que en molts casos em contestin en català. No és tan estrany, és una realitat. Però sabeu què, és que t'hi has de dirigir en català. No dubto que tu, Sànset, ho fas. Jo també. Per provar-ho no hi perds res. Si no t'entén, doncs és un d'aquells inadaptats. Però potser sí que t'entendrà i hi podràs parlar amb tota normalitat. L'esforç l'hem de fer nosaltres de no baixar-nos els pantalons a les primeres de canvi, i la majoria de gent ho fa. Perquè segurament molts immigrants ens entendrien perfectament, però no els donem l'oportunitat de demostrar-ho.

McAbeu ha dit...

Què aquests jugadors del Barça facin aquest esforç és d'agrair per l'exemple que donen.
I no patiu pels idiotes de Cuatro, si es piquen i fan gracietes és perquè els cou, i tant que els cou.

Assumpta ha dit...

Jo, sempre que puc, presumeixo del meu marit, que és voluntari i de Càritas donant classes de català a immigrants ;-))

En té de moltes nacionalitats: senegalesos, marroquins, equatorians, colombians, argentins, una dominicana, una romanesa, un paquistanès.
L'any passat tenia un indi també.

Es veu que els senegalesos són boníssims amb el català ;-)

sànset i utnoa ha dit...

Albert B. i R: Quan he llegit el què has escrit m’ha vingut al c ap allò de la “nacioncilla”. I és així pel que ens tenen: per res, per alguna cosa que està molt per sota d’ells. Ara bé, que tinguin present una cosa: si tan “nacioncilla” fóssim ja no existiríem, perquè fa 300 anys que ens estan intentant exterminar culturalment i han estat incapaços.
Encara no som un país normal, però tinc el ferm convenciment que ho acabarem sent.

Elur: imbècils és poc, et quedes curta. Aquest tipus de declaracions i bromes ens demostren com són i les poques coses –res???- que tenen al cap.
Ja havia sentit això “d’aventurer yaya”, i està molt bé.
El Txiki, si no fos pel nas, semblaria nascut a qualsevol poblet del més profund de la plana de Vic!

Elvira FR: Segur que ho faria millor, i segur que es faria entendre amb més facilitat.
Jo, això de consultar el Marca, m’ho prenc com un exercici d’humor. Són demencials moltes de les coses que escriuen, i no s’aguanten per enlloc. Sempre és positiu veure que les argumentacions d’aquells qui estan a les teves antípodes són nul•les.

Garbi24: Jo també havia pensat en això de la Moreneta... És un senyal: si la moreneta és la nostra verge més venerada (o, com a mínim, més mediàtica) és evident que el nostre president hauria de ser en Touré.

Joan: el Messi és d’aquells immigrants que van creure que no tenien la necessitat i es van acomodar. Només parla català quan va borratxo. Aquí se’ns plantegen dues opcions: o fem que vagi intoxicat tot el dia i parli un català made in TV3 amb un lleuger accent argentí, o el deixem parlar en castellà...
Bé, begut com una cuba, probablement seguiria sent el millor futbolista del món...

Agnès S.: I tant que és una llàstima. Hauria de ser la cosa més normal del món. Però ens menystenim tant!

Òscar: Totalment d’acord amb tu. I afegiria el què li he comentat a l’Agnès. Som un país que necessita una teràpia d’aquelles d’autoajuda, perquè no ens sabem valorar. Ens minoritzem nosaltres mateixos, que és el fumut!


Núr: No sé si ho podríem fer això. El problema de tot aquest tipus de possibilitats és que la constitució és una llei molt vaga que es pot sotmetre a tot tipus d’interpretacions. Evidentment, aquestes interpretacions mai faran cap favor a Catalunya. La constitució és com molts rucs d’aquells que belluguen per la España profunda: no en saben i no en volen aprendre. I no ens coneixen, espero que, si ens coneguessin, no dirien tantes animalades.
I el que Touré fa hauria de ser el mínim que fes tot immigrant. Nosaltres el felicitem –i ens felicitem- quan el que ell està fent hauria de ser totalment habitual.

P-CFACSBC2V; també sóc dels que creu que ho faria millor que el Montilla. De fet, crec que un hàmster o un mono ensinistrat ho faria millor que el Montilla...

*Sànset*

sànset i utnoa ha dit...

Assumpta: Aquell últim any del Marley –Rijkard, perdó- va ser dels pocs que es va buidar. I jugant herniat, quan jo no em bellugaria del llit! Ara he sentit que molts ruquets, mules, matxos i someres diuen que aprèn català perquè Guardiola no el posi a la venda aquest estiu. Pobrets... aprèn català perquè li dóna la gana, i a Guardiola tan li fot. Si volgués tenir l’equip carregat d’independentistes no hagués deixat marxar a l’Oleguer!
Ostres, que maco això que fa en Josep Lluís!
I amb això dels senegalesos tens raó. Jo, quan m’hi vaig trobar em vaig sorprendre: el dia 31 de gener vaig anar a mirar el futbol al bar. Vaig anar-hi sol i pràcticament no hi havia lloc. Un noi de Dakar, de la meva edat més o menys (molt jove, eh?) es va asseure a la mateixa taula que jo. Es diu If. Ens vam passar tot el partit xerrant. I tots dos en català! Em segueixo preguntant per què em sorprenc...

Martell: sí que és l’opi. El “panem et circenses” d’avui. Però és tan plaenter... (sobretot si ets del Barça).
Rara avis, i tant, i dissortadament.

Carme: és que aquest tio, a més a més d’aprendre la llengua, diu coses coherents i sensates. Un cas estrany entre els del seu ofici. I entre els de molts d’altres...

Clidice: Jo els faria menjar l’Alcover-Moll amb patates. A veure si així se n’adonen què se’ns ha de respectar!

Xexu: Jo també sóc dels que creu que hauria de ser titular sempre. Amb això no vull dir que el Busquets 2.0. sigui dolent; però crec que en Touré és diferent, un altre estil de jugador, que com a mig centre defensiu ens va millor. Tot i que crec que no són incompatibles.
També em vaig sorprendre gratament quan vaig veure en Touré parlant en català. I no em va agradar: no em va agradar veure’m sorprès per això. De fet, crec que molts immigrants –sobretot els que no són d’arrel castellanoparlant- ens parlarien en català, o s’hi esforçarien, si nosaltres ens hi dirigíssim en català. El que passa és que massa gent canvia d’idioma, sobretot si es dirigeix a algú que intueix que no ha nascut aquí. Clar; és que el castellà s’assembla més al xinés mandarí i hi ha més possibilitats de què t’entenguin!
De vegades, em sorprenc canviant d’idioma quan parlo amb una companya de la Utnoa, que és de Fraga! No fotis tu! Què som rucs o què??? Jo intento parlar català sempre –quan estic al meu país- i el canvio en el cas que no m’entenguin. Ara, hi ha vegades que els mataries a tots! L’altre dia, van inaugurar a Tarragona una botiga de venda de flors (Montseau Fleurs, o alguna cosa així). Em vaig dir; hi anirem i li comprarem un ram a la Utnoa. Allí dins, a part de la gentada, les 3 persones que atenien al públic no t’entenien si parlaves en català –per llei és obligatori que t’entenguin, com a mínim- i et responien en castellà... o en francès!!! Què no saben on han anat a parar? Què és pensen que Ezpaña segueix sent Una, Grande y Libre??? Em vaig fotre negre! No hi tornaré més! Que se’n vagin a prendre pel cul, home! (ara m’he quedat descansat...)
Tens tota la raó: no ens hem de baixar els pantalons. Perquè quan ho fem, estarem perduts, i la nostra cultura estarà sentenciada.

M. H. Sr. McAbeu: i tant que els cou. I mentre a ells els cogui, no anirem tant malament. Em faria por que gent d’aquesta considerés que anem bé...

Moltes gràcies a tots!

*Sànset*

Ferran Porta ha dit...

Sànset, pot ser que el link de Marca ja no funcioni? Des d'ahir tinc internet a lenta velocitat (durarà uns dies) i no sé si és per això que no puc accedir-hi. Tampoc no puc veure el vídeo amb en Touré "catalanejant" :-(

Però vaja, els missatges són clars: el de Touré, el dels imbècils d'aquell canal espanyol, el dels immigrants que aprenen el català i els que no, els nostres somriures i bon rollo quan un immigrant ens parla en català... Tot plegat és part d'una radiografia que explica clarament on som. I, naturalment, on són els del país veí.

sànset i utnoa ha dit...

Ep Ferran!

Jo sí que puc veure el vídeo del Touré. Et passo la direcció per si el pots veure d'aquesta manera:

http://www.cuatro.com/deportes/videos/primeras-declaraciones-catalan-toure-yaya/20100415ctoultpro_55/

El link del Marca ara no se'm vol obrir. Potser s'ho han carregat perquè consideren inconstitucional escriure en català, ves a saber...

Els del país veí, només que parlessin més d'un idioma, veurien que no és tant dolent que puguin existir altres cultures, i que totes són igual de vàlides.

Per cert, com va això del fum? us ha arribat fins a Berlín?

*Sànset*

Assumpta ha dit...

Ostres quina gràcia que precisament veiessis el partit amb un Senegalès!! Segur que entre tots dos emanàveu tan bon rotllo que les bones vibracions van ajudar al Barça jejeje ;-))

sànset i utnoa ha dit...

Sí, això és ben cert. Va valdre molt la pena!

*Sànset*