dimecres, 10 de març del 2010

Generació ni-ni

La gran cadena de televisió La Sexta ha arrancat fa poc un nou reality. Porta per títol Generación Ni-Ni. Segons ells, el percentatge de joves d'entre 16 i 24 anys que ni estudia ni treballa es troba en creixement i per això han vist oportú seleccionar una mostra representativa d'aquesta població i posar-los tancats en una casa viviendo un proceso de acompañamiento y monitorización terapéutica con un equipo de educadores en la que valores, principios básicos, herramientas y habilidades sociales, puedan arraigar en ellos y descubrir posibilidades de establecer proyectos que les ilusionen y les motiven en su vida futura (La Sexta, 2010).

I ara ve el més bo i educatiu de tot: a part dels "professionals" que duen a terme aquesta monitorització terapèutica tan maca, es veu que ara podran aprendre a valorar l'entorn natural i a respectar la naturalesa amb un agricultor d'allò més centrat que estarà amb ells tres dies: Jacinto (pels qui no el recordeu o no el coneixeu, va ser un il·lustre participant d'alguna de les edicions de Gran Hermano).

No coneixia l'existència d'aquest programa fins que ahir al programa Arucitys (programa que et permet seguir tota la parrilla televisiva sense haver d'empassar-te els trossos avorrits) van mostrar unes imatges dignes de ser denunciades pels telespectadors (ja que els capitalistes que s'encarreguen de la programació no s'atreveixen a fer-ho) i posteriorment el programa hauria d'haver quedat suspès i tothom cap a casa seva. Està clar que si estan a la TV ni estudien ni treballen, doncs difícilment els grans psicòlegs que treballen allí fan res per evitar situacions com les de que us estic parlant.

Resulta que un dels nois que estan allí tancats estava despotricant tranquil·lament i quedant-se tan ample dels psicòlegs del programa mentre feia veure que passava l'aspiradora. A partir d'això els experts del programa s'estaven plantejant la seva expulsió. D'acord, és lleig, és poc respectuós, és una falta d'educació claríssima, però el que em va cridar l'atenció és que no hi hagués risc d'expulsió quan dos dels joves trastornats que tenen allí tinguessin la gran idea de fer-li una broma a una de les seves companyes. La noia, que estava estirada al llit descansant, perquè treballen tant que necessiten tenir el llit enganxat a l'esquena constantment, va rebre l'assetjament dels seus companys en el moment que un d'ells decideix treure's el ridícul penis que té (que espero que no li serveixi per a res en sa vida) i li refrega per la cara de la noia. Ella s'intenta tapar la cara, però l'altre l'està aguantant perquè no es resisteixi. Aquest altre, anima't per la situació tan divertida que s'està produint, decideix treure's també el seu cacauet i fer veure que manté relacions anals amb la pobre noia.

I us preguntareu, i els del programa no van fer res???

Sí clar, els van cridar i van mantenir una conversa amb els nois, que en veure les imatges no podien parar de riure.

No puc explicar amb paraules el meu sentiment de fàstig en aquell moment. De fàstig, d'odi i d'impotència perquè existeixi algú que sigui capaç de fer això, perquè existeixi algú que decideix que això agradarà als telespectadors, que existeixi la poca sang freda d'emetre aquestes imatges i de tolerar que els nois ho trobin divertit... No m'ho trec del cap.

Em sembla que ens estem tornant més bojos del que ens pensàvem i que estem lluny de ser una societat sana que es respecti.

Estic indignada.



Utnoa

21 comentaris:

Rita ha dit...

I dius que el programa està pensat perquè valores, principios básicos, herramientas y habilidades sociales, puedan arraigar en ellos y descubrir posibilidades de establecer proyectos que les ilusionen y les motiven en su vida futura?

I després d'aquests fets no els fan fora?

Doncs sí que ho aconseguiran, sí...

Com bé dius, quin fàstic, però de personal i d'educadors, és clar. Perquè això a més a més és assetjament!

Assumpta ha dit...

Ostres!!
He llegit el teu post i m’he quedat glaçada!!
Havia sentit parlar d’aquest programa però no l’he vist mai... pensava que era una altre cosa.

I ningú pensa fer res?
Això que han fet aquest parell de degenerats és un DELICTE... i si ha sortit per la tele hi deu haver milers de testimonis. Què espera la Fiscalia per actuar d’ofici?

I on és ara la taradeta de la Ministra de Igualdaz? I on són ara les paraules dels drets de la dona?
Aquesta noia va haver d’aguantar una agressió sexual i aquests imbècils del programa es plantegen l’expulsió d’un que critica als psicòlegs.

No és per res, però anem malament, anem molt malament... la gent ha perdut tota mena de valors i respecte per tot.

MARTELL DE REUS ha dit...

Els que es tornen bojos són ells. Crec que no hauries d'emprar la primera persona del plural. Ah! i si vols un consell no perdis el teu preciós temps amb aquesta gent que res tenen a veure amb nosaltres, Arús inclós.

sànset i utnoa ha dit...

Rita: a la web del programa diu tot això, si, un discurs potser temptador, però que aquí es queda. No he vist el programa i a la web no he pogut trobar les imatges, però pel que deien a l'Arucityes no els havien fet fora, però tampoc n'estic segura, he intentat buscar-ho però no ho he trobat.

Assumpta: jo també em vaig quedar glaçada, les imatges són pitjor, clar. Com dic a la Rita, no estic segura si només els ha caigut una bronca o q, però jo diria que la cosa ha quedat aixi. Jo no sabia que existia aquest programa fins ahir!

Després vaig estar pensant que potser les imatges estaven descontextualitzades, però tot i així... ni en el cas que a la noia li hagués fet gràcia... em sembla denigrant.

Martell: empro la primera persona del plural perquè no solament hi estan implicats els que ho han fet, sinó moltes altres persones que, per exemple, han permès publicar les imatges. De vegades els que tenim més a la vora també ens sorprenen negativament... així que, no estem tan lluny de la bogeria com potser ens pensem. Gràcies pel consell, evidentment miro la televisió amb sentit crític, d'aquesta manera penso que es poden veure tots els programes, per part meva, no ho considero perdre el temps.

Gràcies per llegir-me!
Utnoa

Anònim ha dit...

Perdoneu, però si els fan fora els perdran per sempre, si els tenen a dins sempre hi haurà la possibilitat d'intentar canviar-los... O ho apliquem per a tothom??

sànset i utnoa ha dit...

Anònim: pot ser una possibilitat, però, n'expulsen a un que insulta? També el podrien canviar... no? Donar tombs a aquests temes sembla donar-se cops contra la paret...

Gràcies,
Utnoa

Assumpta ha dit...

Anònim: No tan sols fer-los fora... el que jo demano és una actuació d'ofici de la Fiscalia... O sigui, Diligències penals. Aquests tios són uns delinqüents.

Què hem de fer amb els delinqüents? Portar-los a programes de la tele?

Tenir-los dins garanteix que canviïn? Va, Anònim, no em facis riure!! És un programa de la Teleporqueria. Telemerda. Morbo.

De veritat creus que d'un programa així en pot sortir alguna cosa bona? De veritat creus que la gent que inventa programes així el que vol és "ajudar" a alguna cosa? Qui fa això, vol audiència, vol que surtin les bestieses més grans possibles per poder vendre més cars els anuncis i embutxacar-se més calers.

Garbí24 ha dit...

El més greu de tot crec jo es que tot això està fet després d'un guió que s'ha seguit al peu de la lletra i que el guionista de torn es pensi que això farà augmentar l'audiència que es en el fons l'únic que els hi preocupa.
Bona crítica.

Joana ha dit...

Ho vaig llegir al diari que farien aquest programa...Un altre GH? o pitjor?
Em pregunto si la societat demana aquest tipus de programa o ens els encasten als nassos. Miro tan poc la tele que em venen ganes de vendre-la.
Ara fa uns dies repasso les pel.lícules dels Hermanos Max, un bri d'intel.ligència davant de tanta misèria humana.
Entenc que estiguis indignada Utnoa!

Carquinyol ha dit...

curós... ara resulta que les lleis són relatives a si el delicte passa a un programa de televisió?

I tal com diu l'Assumpta, on era la ministra d'igualtat? O és que té massa feina inventant-se noves paraules?

I una última reflexió,... si això en comptes de a La Ceja... perdó, a la Sexta ;) hagués passat a Intereconomia que creieu que estaria passant a hores d'ara?

Jordi ha dit...

Primera notícia d'aquest programa. Es nota que no miro gaire la tele? (bé ara estic veient el Madrid)
Ostres, veig una barreja de "Granjero busca esposa", també!
Hem arribat a uns moments en que el tot per l'audiència és el lema i tant se val com s'aconsegueixi.
Per això, aquest tipus de cadenes ja ni les miro.

Sergi ha dit...

He sentit a parlar d'aquest programa a la feina, on no sé per què tenen afició a veure programes cutres d'aquests. Ja sabia que els nanos que hi entraven no estaven massa bé del cap, però això que expliques és molt fort. Si hi ha joves així deu ser pel que fa molt temps que es va dient, que els pares passen molt de l'educació dels fills, no en tenen cura. Són canalla que ha crescut enganxada a la tele i a la Play, no han rebut valors. Sí, valors de passar de tot. I després els pares es deuen queixar d'ells. M'agradaria saber qui és el problema de veritat. Penso que està en la nostra mà canviar-ho per un futur. Aquests paràsits que hi ha ara ja no els podrem curar. Però els nostres fills, les noves generacions, els podem pujar d'una altra manera. Els farem un favor.

Carme Rosanas ha dit...

Jo que no miro mai la tele... et llegeixo i penso que ja faig bé.

És una bestiesa passar això per la tele i que faci gràcia, vaja! ja em sembla demencial.

Penso que la tele la veu molta gent i la tele porqueria també... no pensen que aquestes "gracietes" poden afecta r als adolescents, que els poden copiar, repetir... No ho entenc.

I deixar-los dins del programa i ells veure que munten tot aquest espectacle... i tot això farà que ho deixin de fer? Noooooooooooooooooooo.

I els "psicò.....el que siguin", crec que no haurien de treballar ni de participar en programes d'aquest nivell. No fan cap favor a ningú. Si aquests nois necessiten ajuda, no és a la tele que la trobaran.

Albert ha dit...

Ho diuen a tot arreu i no sé si fins i tot ho ha deixat algú en un comentari aquí mateix, però el Madrid ni Champions ni Copa del Rei.

No he vist mai aquest programa ni tinc intenció de veure'l perquè pel que expliques fa molta pena. Però has de saber que la majoria d'aquests shows estan muntats, vull dir que són actors i res més.
Adéu!

Elfreelang ha dit...

El veritable problema, per dir-ho d'alguna manera, d'aquests fastigosos i "culturals" programes és que malauradament tenen força, jo diria que massa, audiència....i això és greu....si no tinguessin audiència mica en mica tota la tele brossa aniria a la brossa ....A mi el que em preocupa és la jovenalla i les criatures que potser miren aquests programes ...la influència és nefasta! en quin món volem viure?

Anònim ha dit...

Ni experiment ni res. És l'exposició pública de la vida d'uns quants escollits a posta perquè generin embolics i ja està. És la mostra de la degradació de la TV (i dels que s'ho empassen).

kweilan ha dit...

N'havia sentit a parlar però el que tu expliques és indignant i penso en molts altres joves que veuen la tele i que si fan coses d'aquestes es pensen que es faran guays i famosos.

sànset i utnoa ha dit...

Assumpta: estic totalment d'acord amb tu, segons el teu argument cap a l'anònim. Que per cert, per què la gent no firma ni que sigui amb pseudònim?...

Dubto que els espectaculars psicòlegs facin alguna cosa per aquests nanos.

Garbi24: penso que si que molts programes es fan seguint un guió, però dubto que aquest en sigui un cas. De totes maneres, en la selecció dels participants, ja es preocupen que puguin generar conflicte, això si, sinó, quin avorriment, no? Gràcies!

Joana: més grans hermanos, si, és com una plaga. Pràcticament no pots asseure't uns minutets al sofà i encendre la TV per veure qualsevol cosa, ha de ser qualsevol cosa horrible d'aquestes que es veu, que agraden a la gent... Ja fas bé ja de no mirar la TV! Gràcies.

Carquinyol: jo no sé de lleis ni res de tot això, només sé que el que vaig veure no em va agradar gens, però no sé quina és l'actuació pertinent. Ara bé, suspendre el programa, com a mínim, doncs potser se'ls ha anat de les mans... Gràcies!

Jordi: ja fas bé ja de no mirar-les. Tot i que penso que és bo saber què es fa a la TV i què consideren els directius de programes que vol la gent... Gràcies!

XeXu: no sé de qui és la culpa que nanos així surtin per la TV fent aquestes coses. De totes maneres, les cadenes no hi fan cap bé realitzant aquests programes. Al final el que els adolescents entenen és que com més tonto ets més possibilitats d'èxit i "fama". Tots aquests programes o realities, el que fan és només donar la trista oportunitat a la gent del carrer de convertir-se en famosos fracassats, i amb data de caducitat, clar. Penso que si que es pot ajudar a aquests nois, però no d'aquesta manera, no mitjançant un programa de la TV. Gràcies!

Carme: com a psicòloga novell et dono la raó quan dius que els d'aquesta professió no haurien de participar en aquests programes. Al final anem perdent credibilitat, i mira que ens ha costat guanyar-la! Gràcies!

Albert: sóc conscient que molts programes estan muntats i es regeixen per un guió, però dubto que els d'aquest estil ho estiguin... És dolorós veure que hi ha gent així al món, però em sembla que és una realitat. Ara bé, com he dit a en Garbi24 ja els va bé als de la cadena que passin aquestes coses. Gràcies!

sànset i utnoa ha dit...

Elvira FR: al final això és com el peix que es mossega la cua. Ho fan perquè té audiència o té audiència perquè no fan res més? Estic totalment d'acord amb el que dius sobre la influència que pot arribar a fer un programa com aquest als adolescents que els segueixen... això és un greu problema. Suposo que en aquest punt hauria d'haver-hi l'actuació de pares i mares de fer entendre als seus fills que aquests programes no reflexen la realitat, etc., però és tasca complicada... Gràcies!!

Albert B.i R.: estic d'acord amb tu. En el procés de selecció ja tenen en compte a qui fiquen allí a dins. Per molt que ens presentessim, a nosaltres no ens deixarien participar! De totes maneres, t'ho pots empassar des de molts punts de vista. Gràcies!

Kweilan: totalment d'acord. Aquest és un punt important, com ja hem comentat, el de la influència cap a joves. Els adults ens ho podem mirar amb sentit crític però molts joves ho veuen com un exemple a seguir, i això és greu. Gràcies!!

Utnoa

Met ha dit...

Una cosa és la manca de respecte que dóna audiència i l'altra la manca de respecte a l'audiència que no té cap dany col·lateral sobre el share. :(

Ferran Porta ha dit...

Llegeixo aquest post teu, Utnoa, i m'he quedat en xoc. No sé de què em sorprenc, la televisió que es fa a Espanya és per vomitar i denunciar-la als jutjats, en la seva major part. Personalment, espero dues coses: que mai una televisió catalana caigui tan baix, i que més aviat que no pas tard, brossa com aquesta caurà de les parrilles televisives.

Vergonya és el que sento. Vergonya i ràbia.