dimecres, 21 de juliol del 2010

Armes russes... per combatre la calor

Llegia aquest diumenge que a Moscou estan patint una onada de calor d’aquelles ben divertides. Els russos, gent pràctica però poc acostumada a temperatures tropicals, han optat per assumir diferents respostes a l'atac de l’astre rei. Es veu que, per evadir-se, ho tenen tot planejat: hores abans de sortir de casa posen la roba al congelador perquè estigui fresqueta i es foten uns quants tantos de vodka, perquè el camí a la piscina, riu o font municipal se’ls faci més lleuger. Degut a aquesta tàctica tan curiosa, les estadístiques asseguren que les morts per ofegament han ascendit un 50% respecte la mitjana dels estius anteriors.

Em vaig quedar astorat. Collons amb els russos! El primer que penses és “bolingues perduts es foten de cap al riu o a quelcom que ells creguin que ho és”. Després reflexiones i conclous: bé, és provable que hagin anat als rius, piscines i fonts municipals a posar-se en remull un 50% més de russos que l’estiu passat. Llavors, és coherent que se n’hagin mort un 50% més.

De fet, no cal anar gaire lluny per constatar el costum de la alcohòlico-festa-remullada. Només us cal passejar una matinada de diumenge per les platges de Salou o de Lloret i veureu l’estol de banyistes agosarats que ben just aconsegueixen mantenir-se drets. Alguns formen part de la sub-espècie coneguda com a homo guiri, però d’altres són del terreno. Valents que no tenen por a la mala idea de Posidó. Ja s’ho trobaran.

Ara bé, en sobreescrit cas, aquests banys són una qüestió merament puntual i relacionada directament amb la proximitat del pub on el personal s’engata durant tota la nit i part del matí. Els russos, en canvi, combaten la calor mitjançant el vodka de forma habitual i diària.

De fet, els russos ho combaten tot mitjançant el vodka. Fa anys llegia un article relacionat amb la pesca al riu Moscova, el riu que passa per la capital russa. L’articulista explicava com el torrent resta congelat tot el període hivernal. Els pescadors moscovites -que es passen per sota de l’aixella els 20 graus sota zero de sensació de xafogor- quan hi arriben fan un forat al gel, munten els estris de pesca i, quan ja han tirat, obren una botella de vodka. El curiós del cas és que el temps que cada ciríl·lic està sobre la superfície del gelat Moskova no depèn del nombre de preses que aconsegueixi pescar, sinó del que li dura la botella d’alcohol d’alta graduació.

Fet i fet, sigui estiu, primavera, tardor o hivern, tan acostumats n’estan que “vodka” en rus significa “aigua”. Amb raó els científics consideren que un terç del pes de cada moscovita el fa única i exclusivament el seu fetge.

Jo, per la meva part, seguiré bevent els meus quintos. Ho seguiré fent a casa o al bar, i el més lluny possible de qualsevol font d’aigua. Bevedor previsor val per dos.

*Sànset*

29 comentaris:

Joan ha dit...

Ostres, això de fotre la roba al congelador és tot un punt!

Assumpta ha dit...

Jajajaja Sànset!!! Això del pes del fetge dels russos és cosa teva, oi?... Ves amb compte que jo m'ho crec gairebé tot!!

Varem llegir un article al diari que en parlava fa pocs dies i també ens varem quedar glaçats (jejeje... les ganes!!) de com fan anar l'aigua aquesta bona gent :-))

Assumpta ha dit...

Et volia preguntar perquè alguns dels escrits porten l'etiqueta NYU, que què vol dir... però els dits ja em comencen a suar i s'enganxen al teclat, fan que m'equivoqui i hagi de corregir i em canso.

Un altre dia t'ho preguntaré, eh? :-)

Ara he de sortir d'aquest ordinador, que m'ofegoooooooo

sànset i utnoa ha dit...

Joan: a mi em faria patir posar-me un banyador endurit. I el contrast de temperatures de després? faran anar el vodka per això...

Assumpta: Sí, sí, això del fetge és cosa meva. No ho he provat, però crec que és força provable...
Deuríem llegir el mateix diari. El Periódico???
Això del nyu... el primer escrit que vaig fer amb l'etiqueta "nyu" els defineix. No sabria com dir-ho... sí! i en termes ganxets: vindria a ser l'equivalent no-reusenc d'un juantxi. Però no només referit a persones, sinó a fets i situacíons.

Si en tinc de poca feina...

Sort amb la calor!

*Sànset*

Elfreelang ha dit...

A mi tot plegat em sembla una maniobra encoberta del KGB per eliminar llocs de treball que no poden pagar...el que fa la crisi!

Alyebard ha dit...

Puc certificar que de la meva experiència a Moscou, per feina, els únics que aconseguien caminar drets sobre el gel eren els russos tous de vodka fent esses i que jo m'havia d'agafar a les parets per a no caure, anant seré. Tot ho arreglen anant tous amb vodka.

Garbí24 ha dit...

coi que algú els hi expliqui que fotin algun glaçó al vodka..... potser si estalviessin una mica amb el vodka podrien comprar un ventilador

McAbeu ha dit...

Vaig veure la notícia al Telenotícies (lògic no? :-D) i vaig pensar que això de fer servir el vodka tant a l'hivern per fer-se passar el fred com a l'estiu per fer-se passar la calor, fa que la cosa sigui una mica sospitosa. Vull dir que la qüestió és anar ben pets i el demés són tonteries. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Vodka comtr a la calor... no m'ho puc creure... només em ve al cap la frase de l'Obelix... "ils sont fous ces russes"

JJMiracle ha dit...

Bé, els alemanys a Lloret no volen ser menys i juguen a tirar-se dels sisens pisos dels hotels…

I tens raó, més val un bon quinto o un bon vinet.

Sergi ha dit...

Doncs per treure la sed, res millor que l'aigua, així que podries apropar-te a l'aigua que es veu, i així no caldria que t'allunyessis de l'aigua on potencialment et pots ofegar.

MARTELL DE REUS ha dit...

Podríem enviar com a mostra de vasallatge una garrafa de Vodka als magistrats del TC a veure si també cauen a la piscina i s'ofeguen.

rits ha dit...

ostres, doncs jo m'havia empassat lo del fetge! sort que he llegit els comentaris.

Vinc de ca l'Elvira on ja he rondinat, i aprofito per rondinar aquí també: estic saturada de calor!!!! no puc més!!!! i encara queda un mes ben feixuc!!!!!!!!!!!!! i el pitjor, vaig al cine dissabte al vespre, pensant que passaràs una estona agradable després d'un dia de piscina,....i agafo fred!!! mecatxis!!!!

potser vaig fer malament d'abandonar el vodka ja fa uns quants anys.....

havia llegit lo del 50% de morts, però no sabia perquè. ais...

Joana ha dit...

Doncs si amb la calor que tinc a sobre prenc qualsevol licor... vaja, em fonc tota jo!
És ben cert que tenen problemes amb l'alcohol, però noi, que es facin una dutxa!

sànset i utnoa ha dit...

Elvira FR: Ja podria ser. I, per torna, fan grans ingressos amb productes del país!

Alyebard: Aquí tenim una explicació ben clara del perquè de la fallida de la URSS.

Garbi24: La teva idea és interessant. Tot serà enviar un correu a vladimirputin@hotmail.com.

M. H. McAbeu: Vaig acabar concloent el mateix que tu. Pretextos i més pretextos.

Carme: i l’amic Obèlix es queda curt!

PC: Els alemanys, que sempre han tingut ganes d’anar pel món fent el protagonista...

Xexu: Ja ho faig, ja. Tot és qüestió de disposar d’uns tempos ben clars. Tenim temps per tot, però hem de ser ordenats!

Martell: Bona proposta la teva. I, per assegurar el tret, jo els n’enviaria un parell.

Rits: No, no, això del fetge era fruit de la meva imaginació. Encara que no nego que pugui ser ben cert. Algun metge a la sala?
És insuportable aquesta calor. Ara, ho serà més havent begut vodka. Pel que pugui ser, més val no provar-ho!

Joana: I no seràs l’única!

Gràcies pels vostres comentaris!

*Sànset*

Albert ha dit...

Sí, els russos ho arreglen tot amb vodka. Fa temps vaig llegir que van portar uns elefants a un zoo rus i com que aquests no estaven acostumats al fred els donaven vodka. I els elefants anaven trompa, mai millor dit.
Adéu!

Assumpta ha dit...

Jajajaja ostres, Rits, que jo això del fetge ho vaig dir en broma!! :-PP

Imaginem un moscovita de 90 kilos (són alts i forts) i que en té 30 de fetge :-DDD

Assumpta ha dit...

Per cert... és cert (dos certs jeje) ara recordo allò del NYU jaja...

Ja te les deixa fer la UNOA aquestes coses, SÀNSET? Ella crea un blog i tu posant etiquetes com aquesta!! :-PP

No em feu cas... és la xafogor...

Vaig a beure una mica d'aigua (aigua, eh? no vodka)

Tot i que... ben mirat, potser beuré Nestea... ara tinc dubtes...

Mireia ha dit...

Els russos són molt russos i el vodka ( o qualsevol cosa d'alta graduació) és molt seva. Nosaltres van ser-hi fa un aprell d'estiu i veies cada personaaal! No m'ha estranyat massa la noticia

La Meva Perdició ha dit...

El vodka com a panacea universal. Els inventors dels destil·lats sabien el què portaven entre mans. ^_^

sànset i utnoa ha dit...

Albert: Curiós el teu exemple. No l’havia sentit mai! Es pot esperar qualsevol cosa d’un personal que mai beu “aigua” tal com nosaltres l’entenem...

Assumpta: Ho faran perquè volen aconseguir algun rècord guiness. Sempre han estat molt competitius aquests fills de Lenin!
Això del “nyu” és una etiqueta ben original i molt nostrada!
El millor per combatre el calor: l’aigua de veritat. Totes les altres coses segur que deshidraten, fins i tot el Nestea!

Mireia: Rússia és un país on no m’hi atreviria a posar els peus. No m’acaba de semblar massa segur. Em quedo amb l’Europa Occidental, pel que pugui ser...

La Meva Perdició: I tant! quan van descobrir la destil•lació o la forma simple de produir begudes amb etanol, res va tornar a ser com abans!

Gràcies a tots pels vostres comentaris!

*Sànset*

Oriol ha dit...

Sempre m'ha meravellat la capacitat dels russos per veure's litres de vodka com si res, encara que les baixes temperatures que han de suportar així "ho exigeixin". Ara bé, vodka+calor...

sànset i utnoa ha dit...

Si, vodka+calor ha de ser una convinació del tot curiosa. I maregant!

*Sànset*

Assumpta ha dit...

URGENT!!! Revisa el teu correu ;-)))

sànset i utnoa ha dit...

Fet!

Gràcies!

*Sànset*

Assumpta ha dit...

Molt be, honorable Sànset :-))

neus ha dit...

La meva cosina hi és a Rússia i no sé si portarà vodka, diria que sí, però el més important és que hi haurà un rus menys i un català més ;)

Ferran Porta ha dit...

Confirmo el que diu la Mireia, que els russos tenen un problema, amb l'alcohol. Vaja, pel que vaig poder veure (amb "v") l'únic cop que hi he estat, pas mal la d'ampolles agafades a persones que es veien pels carrers...

Amb "ho" bona que és l'aigua de debò.

sànset i utnoa ha dit...

Assumpta: Gràcies per clamar-me amb l’adjectiu que em pertoca. ;p

Elur: Ah sí? explica’m millor això...

Ferran: Ells s’ho trobaran. Si sempre van amb l’ampolla a la mà, vol dir que en tenen una de menys. I menys enteniment, clar.

Gràcies pels vostres comentaris!

*Sànset*