dimecres, 18 d’agost del 2010

EL CATALÀ; UNA LLENGUA EN PERILL

Aquesta és la conclusió més clara que se’n pot extreure dels resultats de l’empíric estudi sociològic i etnogràfic que el D.Y.W.T.K.A.S. ha dut a terme. Tot seguit, i abans d’extreure’n conclusions més acurades, passem a oferir-vos la taula definitiva amb els resultats totals i percentuals per cadascun dels ítems o possibilitats de resposta que plantejàvem:


D’aquesta taula, i per així fer-ho més visual, el comitè tècnic que hem contractat n’ha extret un diagrama circular ("de quesitos", pels profans), que us mostrem a continuació:


Vist això, passem a enumerar i a reflexionar sobre els resultats:

1- Un 2% dels catalans enraona en xipella. Fet que, i si tenim en compte tots els habitants del Principat, comporta que 140.000 catalans enraonin aquesta llengua filla de la Conca. Així, el xipella esdevindria un parlar que, en contra del que asseguren nombrosos estudis poc contrastats, es troba en clar auge. Probablement, i si segueix aquesta tònica, en pocs anys esdevingui una de les llengües més parlades de Catalunya, desbancant l'aleguerès o el retoromànic.

2- Un 6% dels habitants de Catalunya parla en valencià. Aquests, i com tots sabem, són els professors de secundària del País Valencià que actualment treballen al Principat.

3- Cap habitant de Catalunya parla l’aragonès. Bàsicament perquè l’aragonès com a tal no existeix. Com tampoc la Franja, com corrobora el següent document. Així, podem assegurar -com ja va constatar Stephen Hawking en el seu darrer treball- que passats Arnes i Maials només hi ha un forat negre.

4- Un 4% dels habitants del país enraona en èlfic. Probablement aquests siguin els efectes de veure massa vegades seguides El Senyor dels Anells o de consumir psicotròpics de forma compulsiva. O de fer les dues –“dos” segons la meva variant dialectal- coses a la vegada.

5- Un 9% dels catalans parla en Esperanto, llengua franca forjada pel polonès Zamenhof que, pel que es veu, al nostre país ha tingut èxit. Jo ja m’ho imaginava, si vosaltres no ho teníeu present és problema vostre.

6- Un altre 2% dels catalans es fa entendre en ganxet, coneguda llengua reusenca que enraonaven i enraonen personatges il·lustres com Agustina d’Aragó, el general Prim, Antoni Gaudí o Ariel Santamaria. En aquest cas i en còmputs globals -molt similars als que parlen el xipella- el ganxet assoliria aproximadament els 140.000 parlants. Dit fet ens porta a suposar, i per qüestions directament relacionades amb els efectes de la proximitat geogràfica, que en un futur no massa llunyà el xipella i el ganxet batallaran per la supremacia lingüística del centre-sud català.

7- Sorprenentment, un 16% dels catalans són barrufets i, per tant, barrufen. Probablement, i com succeeix amb els menairons o amb les fades del bosc, no els haureu pogut veure degut a les seves reduïdes dimensions i per la seva voluntat d’habitar zones rurals i salvatgines. Això sí, podem assegurar que els barrufets catalans tenen accés a internet –sinó no haurien pogut participar en l’estudi- i que en són, pel cap baix, més d’un milió. Aquest fet que demostrem en el present treball exigeix que l’IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya) sumi aquest milió de petits i blaus catalans al cens oficial del país. Desconeixem, dissortadament, si en Gargamel segueix viu i, clar, en quina llengua enraona o enraonava.

8- Teòricament, cap català vota al PP i a Ciutadans/CiudadANOs, fet que corrobora que segueix sent molt important el vot i el votant submergit –no literalment, encara que ja m’estaria bé, i amb un parell de pedres al coll- a aquests partits. Bandits, que no em cola, que si no els votéssiu no tindrien representació parlamentària!

9- Un 9% dels catalans no parla. I no perquè siguin muts, sinó perquè són gent de seny –nostrada característica que ens defineix des de que en Pujol es clenxinava el flequillo- i prefereixen restar callats. Probablement els haurà influenciat veure com el TC tallava la llengua a un 11% dels habitants del Principat.

10- Finalment, només un 37% dels habitants del país parla en català. Fet que corrobora la mala salut de la nostra llengua mare, dividida i subjugada per l’aparició de noves llengües filles pròpies i per d’altres que, des de fa més de 300 anys, ens estan envaint. Així, concloem que és necessari que els catalans que s’estimen la seva terra tornin als vells orígens i s’esforcin per parlar sempre en català. Peti qui peti. Que es barallin per presumir d’una de les llengües més tossudes del món. Que enarborin el català com a sinònim de persistència i estimació. I que lluitin per la llibertat completa, la única via per salvar la nostra parla.


*L'estadístic Sànset*

20 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

De totes formes, estadístic nostre, l'estudi no preveia altres formes humanes (o no), com per exemple:

1. barrufets de parla èlfica, votants del PP i/o que fan ganxet
2. ganxetistes de parla aragonesa
3. esperantistes muts

... i així fins a l'infinit. No sé, jo crec que no estamos tan mal (potser perque avui, dia de tornada a la feina, estic d'un especial... bon humor)

Elfreelang ha dit...

Molt bona l'entrada Sànset val més posar-hi bon humor...saps la darrera agressió perpetrada contra la nostra llegua? el Defensor del poble ( del poble dels altres) ara diu que no podem ensenyar català als immigrants....no pararan...cada vegada estic més convençuda que ens volen anorrear...hem de fer alguna cosa....

Garbí24 ha dit...

Veient els resultats i donat que el meu sector està en crisi, crec que podriem començar a fer un mur en forma de franja des de on i fins tu saps. Si la podessim fer subvencionada per l'estao ja seria la pera

Jordi ha dit...

Sensacional enquesta. Digne dels millors tècnics de l'InE

Senyor Merdevalista ha dit...

"Bàsicament perquè l’aragonès com a tal no existeix".

Vagi amb compte de no dir això massa alt, que encara apareixerà per aquí en Labordeta amb la guitarra i aleshores sí que ens n'enterarem, sí...

lolita lagarto ha dit...

cata.. què?
CATALAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAÀ!!!!!!!!!!!!!!!

Cris (V/N) ha dit...

Osti tu, quan hagi der estadístiques a la feina t'avisaré, que ho sàpigues :) Un post realment bo!!! Petons....

Enrique Múgica (defensor del pueblo español) ha dit...

Con lo fàcil que és hablar en español que lo entiende todo el mundo i parte del universo.

zel ha dit...

Casumlolla, aquí en Múgica? Vaja, ell deu mugir...

Bona bona...però hi falta el barrejat, ja saps que vull dir...

Anònim ha dit...

Si et serveix de consol, com a mínim, entre els vostres lectors no hi ha cap votant del PP!

Alyebard ha dit...

Només som el 2%?, he de distribuïr més còpies de LODR i més suguslacasistosgominolespsicotròpics a les portes de les llars d'infants...
Elen síla lumenn' omentielvo :P

JJMiracle ha dit...

Veig que un 20% no parla/enraona. Suposo que almenys deuen escriure, o potser és que ja han desistit de comunicar-se.

Rita ha dit...

Molt bo, sànset! hahaha

Sergi ha dit...

Però parlar èlfic no és incompatible a parlar català. Tot i votar la darrera opció, l'èlfic és una segona llengua que parlo amb fluïdesa, però preferentment uso el català en la vida quotidiana.

Joana ha dit...

Els que estan callats la majoria són blogaires que es passen les hores llegint i aprenent de gent com tu...per això són els intel.ligents...agafen d'aquí i d'allà. Que n'hi ha de tots colors a la blogosfera i sempre és interessant contrastar opinions.
Gràcies per aquesta estadística. un 10!

khalina ha dit...

Això dels barrufets ja m'ho pensava. Avui pel camp, entre unes granotetes he vist alguna cosa blava..

Realment més val bon humor davant la situació

Joan ha dit...

Ostres, doncs a mi m'encanta el panorama que pintes. Catalunya plena de barrufets i elfs, riquesa lingüística i respecte per la natura, i ni un sol votant dels innombrables.
On s'ha de signar?

Assumpta ha dit...

Home SÀNSET, que jo ja et vaig dir que parlava un català perfecte i formós... opció que no recollia la teva enquesta, per la qual cosa:

a) Vaig haver de votar que parlo ganxet perquè sé dir "aqueta", "naltrus" i coses així (encara que no les digui) ;-))

b) Proposo que facis una segona enquesta amb moltes més opcions encara.

Ah!! Jo, a més del català perfecte i formós, també parlo totes les llengües que parla l'Re'lar Kvothe :-DD

sànset i utnoa ha dit...

Ferran: El teu incís és precís com el bisturí d’en House. Ara t’he de comentar que vam plantejar tot aquest tipus de possibilitats múltiples. Ho vam descartar perquè considerem que de llengua vehicular només en pot haver una. Després de fer-ne un treball de camp previ vam poder constatar que mitjançant la resposta múltiple els resultats esdevenien no-significatius (veus quin vocabulari més tècnic que tinc??? això em passa per ser parella d’una psicòloga.)

ElviraFR: Tu mateixa ho has dit. El defensor del Poble, “dels altres”. Quines ganes que tenen tota aquesta gent que fotem un pet com un aglà! Quins collons!

Garbi24: Molt bona idea! així aconseguirem que el sector de la construcció revifi i al mateix temps veurem com els nostres agressors habituals es foten cops de cap contra una paret!

M. H. Jordi: No sé si això que dius és un “piropo” o una vexació en tota regla...

Senyor Merdevalista: Jo, que sóc un sensacionalista. Ells creuen que existeix, i que és una llengua molt diferent a la nostra. Potser haurem de trucar a l’Iker Jiménez, perquè quan parlo amb ells –cadascú amb la seva llengua- ens entenem a la perfecció!

Lolita Lagarto: Per “català” no em ve res...

Cris: Avisa’m, però pensa que cobro més que el Messi!

Enrique Múgica: ¿Que le escribo cosas yo a usted? Pues no. Así que usted no me escriba nada a mí. Tòtil!

Zel: Sí, ja ho sé... me’n falten tantes. Aquesta no la vaig voler posar, que encara se m’haguessin llançat a sobre els amics del Montilla i m’haguessin titllat de “fundamentalista” i aquestes coses que diuen ells.
Sí, m’ha sobtat que m’escribís aquest individu. Espero que no torni. Jo segueixo aquella màxima tan nostrada de “si veniu per bé, entreu si us plau. Si veniu per mal, no passeu del portal”.

Albert B. i R.: Ah, que el Múgica no és del PP? Potser no... Bé, fet i fet, a nosaltres ens estimen tant els uns com els altres.

Alyebard: Home, un 2% està bé. I, pel que vaig poder constatar, aneu en auge. Tinc ben clar que acabareu per controlar el país!

PC: Han apostat per tancar-se a casa i estar-se ben quietets. La gent de bé del país ja ho fa això. “Val més ser previsor”, deuen pensar.

sànset i utnoa ha dit...

Rita: I molt realista!

Xexu: Com li he dit al Ferran, no hem plantejat la possibilitat que puguis enraonar dos llengües ”a casa”, perquè entenem que només emprem una de forma vehicular. Ara, i ja t’ho puc dir, em sento molt orgullós de tenir entre els nostres lectors a una de les darreres persones que enraona català!

Joana: Ostres! si han d’aprendre de gent com jo només acabaran dient animalades! Que llegeixin el que escrivim, i tant! però que no ens facin massa cas, pel seu bé!
Gràcies a vosaltres, perquè les estadístiques no ho serien si no les responguéssiu. Bé, potser sí que serien, en el cas que els fes la Generalitat...

Khalina: Només cal fixar-s’hi. Jo, quan vaig al camp, no paro de veure fades, menairons, boiets, marfantes i barrufets. Fins i tot hi parlo. I el que és més prodigiós: sense necessitar amanita muscària.

Joan: Tenim un país meravellós! Només et cal passejar pels Pirineus, no has de firmar res. De fet, demà mateix he quedat a Barruera –nom que etimològicament (bé, sent lingüista ja ho sabràs) prové de “barrufet”- amb uns amic barrufets per barrufar una estona uns quants quintos.

Assumpta: No et preocupis, que aquesta no serà la darrera enquesta! Tindré en compte la teva proposta, i tant!
I no li diguis a ningú, però jo també controlo a la perfecció els parlars de l’amic Khvote!


Amics i amigues catalans, benvolguts barrufets i barrufetes, companys valencians i companyes valencianes, apreciats elfs i elfes, genxets i ganxetes, xipells i xipelles, esperantistes i callats i callades: moltes gràcies pels vostres comentaris i aportacions.
A reveure!


*SS-Stadistic Sànset* (que ja pensàveu coses rares...)