dimarts, 26 de gener del 2010

Cementeris Nuclears

La lògica diu que allí on hi viu gent hi ha d’haver un cementeri. Fent un símil, allí on hi viuen l’amic urani i l’amic plutoni hi hauria d’haver un cementeri nuclear –perdó, magatzem temporal superxulo.

La cosa, però, no és tan simple. Per començar, entenc la sol·licitud i proposta de l’ajuntament d’Ascó quan aposten per ubicar al seu terme nuclear –perdó, municipal- el cementeri nuclear. Cal tenir en compte que ja tenen dues centrals. I, posats a fer, “per tenir merda, tinguem-la tota”. A més a més, l’ajuntament d’Ascó s’ha acostumat a cobrar –i molt bé- les sucoses quantitats que cada any li proporciona A.N.A. (Associació Nuclear d’Ascó) en concepte de proximitat, riscos i perillositat. Les centrals nuclears tenen data de caducitat. Tenir un cementeri nuclear garantiria a l’ajuntament d’Ascó seguir cobrant cada any uns 6 o 7 milions d’euros fixos més variables derivats d’altres conceptes. Seguirien parant la mà, com a mínim, fins a mitjans de la dècada dels 70 d’aquest segle.

Ara bé, la “cosa nuclear” que té Ascó entre mans no és només una qüestió de caràcter municipal. El que Ascó faci o deixi de fer afectarà a tots els habitants de la Ribera i als de part de l’estranger. Això del cementeri nuclear no és com fer una votació al poble per alçar una estàtua dedicada a Panxo Villa a la plaça major. L’ajuntament d’Ascó hauria de tenir present l’opinió dels altres pobles riberencs, i no ho està fent.

Els altres pobles s’han pronunciat, i han dit NO. Fins i tot CiU (partit, per cert, pronuclear, però que veu pròximes unes eleccions...) ha dit NO. Senyors de l’ajuntament d’Ascó, si us plau, escolteu els vostres veïns. Ser alcalde d’un municipi implica quelcom més que regir els destins dels seus habitants. Ser alcalde implica ser el màxim representant d’un consistori i ser l’encarregat de reunir-se i acordar qüestions de caràcter supramunicipal amb els membres del Consell Comarcal o de la Diputació Provincial. I el cementeri nuclear és una qüestió que va més enllà d’un terme municipal, és una qüestió de caràcter supramunicipal.

Si el meu iaio em deia “ni gent d’Ascó, ni vent d’Aragó” deuria ser per alguna cosa...

*Sànset*

17 comentaris:

Molon labe ha dit...

De fet dit en castellà i canviant l'accent de lloc, lo d'Ascó és un "asco"... (ja ho sé, un acudit un xic fàcil...)

Assumpta ha dit...

Ai, els iaios, que en tenien de saviesa!! A veure si els escolten una mica.

Doncs res, que ho has explicat molt bé :-))

Elfreelang ha dit...

un cementiri nuclear és un perill constant que pot durar milers d'anys emetent radiacions ....i cada 60 anys pel cap baix s'han de reparar i refer els murs com si diguéssim de l'andròmina ....és un hipoteca molt bèstia i perillosa per deixar la decisió en un sol poble això afecta tot Catalunya...que tal el cementeri a tocar de la Moncloa?

MARTELL DE REUS ha dit...

De fet no seria el primer lloc de la zona on s'ubicarien residus industrials: aigües amunt d'Ascó, a Flix, al fons del Pantà, hi ha dipositades tones i tones de metalls pesants altament contaminants.

Jordi ha dit...

Penso que es volen convertir en una mena d'Ascoingfield, amb Simpsons i tot! El Sr. Burns el tinc identificat, l'alcalde també, però el Homer i el Barnie...

Jordi Casanovas ha dit...

Ningú no vol les deixalles prop de casa però entre tots les provoquem. No vull dir que estigui d'acord amb l'emplaçament però o es renuncia a l'energia nuclear i a tot el que comporta o a algun lloc o altre s'ha de deixar la merda.

sànset i utnoa ha dit...

Molon Labe: S’accepta l’acudit. Jo l’he fet diverses vegades. No diré pas que és dolent!

Assumpta: i ningú escolta els vells (això em recorda a una cançó dels Pets...)
Ben tornada!

Elvira FR: Al costat de la Moncloa estaria bé.Però, i just a la porta de la Zarzuela? Tots els Borbons mutant (encara més...). Llàstima que ja no hi és el Marichalar!

Martell de Reus: Dis-me agosarat, però hi he anat a pescar diverses vegades. He d’agrair al senyor Piqué que, gràcies a les guarrades que hi va tirar, els peixos (que han sobreviscut) són més grans. Darwinisme en estat pur!

Jordi: El meu pare és calb i treballa a la Nuclear. Per sort, encara no s’ha tornat de color groc. De Barnies, te’n faries creus del cabàs que n’hi ha. I, aquests sí, ja són de color groc, que el fetge no perdona!

Jordi Casanovas: Estic d’acord amb tu. Bé que necessitem fonts d’energia. No poso en dubte que l’energia nuclear sigui pràctica. Ara bé, a la Ribera ja tenim dos nuclears i una més en actiu al terme municipal més pròxim. Potser ja en tenim prou. A veure si al final semblarem tots un ramat de gusiluz!


*Sànset*

en Girbén ha dit...

Acabo d'escoltar per la ràdio com aplaudia el ple d'Ascó la seva decisió de tirar endavant peti qui peti i amb tothom en contra...
Bé, segur que no tothom, que algun maletí ple de quartos ja deu estar a punt.
Ara caldria escatir qui dels que diuen no donar suport ara ho està celebrant, més d'un i de dos.

Sergi ha dit...

L'ajuntament d'Ascó diu això, però la pròpia gent d'Ascó què hi diu? Hi estan d'acord? No he sentit cap opinió al respecte. Potser és que reben unes bones subbencions gràcies a això.

Anònim ha dit...

Sembla que la gent d'Ascó no ho veu amb mals ulls i d'aquí l'actitud de l'alcalde, que molt clar ho ha de veure per haver fins i tot contradit al seu partit. Però, com bé es comenta, aquesta decisió afecta a més d'una comarca i s'haurai d'haver pres només amb el consens de tots. Un consens inexistent i que hauria d'haver estat prou motiu per tirar enrere la proposta.

Jesús M. Tibau ha dit...

és totalment irracional que una cosa així pugui dependre d'una decisió municial, com si les partícules radioactives s'aturessin al límit del terme municipal (els milions d'euros es veu que sí s'hi aturen, però). Una barbaritat

sànset i utnoa ha dit...

en Girbén: i tant que hi ha gent que ara, ben amagats sota el llit, ho deuen estar celebrant. El problema és que és any d’eleccions, i bé saben els polítics que dir segons què pot provocar pèrdua d’escons.

Xexu: La gent d’Ascó se’n veu beneficiada econòmicament pel fet de tenir dues nuclears (pràcticament no paguen ni llum ni aigua, els equipaments municipals són immillorables, aires condicionats a preu molt baix, associacions subvencionades per l’ajuntament, etc). De fet, pel que sé, hi havia bastant gent en contra. El problema és que el fet que embli que tot el món ataqui Ascó els ha unit encara més. I els que no volien el cementeri, ara callen i no surten de casa. Molt semblant a allò que va passar amb el projecte de portar la ENRON a Móra la Nova l’any 1999-2000.

Albert B. i R.: Aquesta és una decisió que no la pot prendre un municipi, com bé has dit. El que passa és que la llei ho permet. Hauríem d’aconseguir canviar la legislació, almenys en aquests casos. I que els que protestessin o poguessin dir la seva no fossin només els ajuntaments, sinó la població, que ho pogués referendar, ja que són coses que ens afectaran tota la vida. Dic tot això seguint el que li he comentat a en Xexu sobre el cas de la ENRON i Móra la Nova. En aquells temps, els que s’hi van posar en contra i els que van cridar més van ser els ajuntaments de Móra d’Ebre i de Benissanet. Amb el pas dels anys es va saber que estaven en contra perquè la ENRON la volien ells. Estaven en contra perquè volien emportar-se tots els beneficis.

Jesús M. Tibau: Estic d’acord amb tu. A tall d’exemple t’explicaré els resultats d’un estudi que es va fer, ja fa temps, sobre què passaria si la central nuclear d’Ascó (qualsevol de les dos) tingués una fuita. Aquell estudi concloïa que el més provable era que el poble d’Ascó no s’hi veiés afectat en primera instància, doncs el vent habitualment segueix el curs de l’Ebre i, per tant, podrien rebre més els pobles de Vinebre, Garcia i les dos Móres. I, per cert, les Móres pràcticament no veuen res per perillositat.

Gràcies a tots!


*Sànset*

en Girbén ha dit...

Prou sé que aquí no ve al cas (com no mostreu el correu...), però sé que qualsevol notícia on surti la Yoko Ono serà del vostre interès:
http://www.elmundotoday.com/2010/01/lennon-dijo-algo-en-catalan-justo-antes-de-morir/

Albert ha dit...

No he seguit el tema de prop i estic una mica desinformat al respecte, però crec que cal valorar tots els pros i contres i tenir present l'opinió dels experts i dels més "afectats".
Està clar que no tothom estarà content.
Adéu!

sànset i utnoa ha dit...

en Girbén: Moltes gràcies. M’ha semblat una informació interessant. Cal considerar que Lennon era un paio intel•ligent i que, per tant, bé hauria de parlar el català!

Albert: Mai plou a gust de tothom. Ara, però, sembla que les coses han canviat, ja que tots els ajuntaments de la zona (excepte el de Móra la Vella) s’hi han posicionat a favor. Ara bé, no acabo d’entendre com pot ser que es tanquin al Consell Comarcal per protestar el diumenge i ahir surtin tots d’acord. Maletins???

*Sànset*

Cris (V/N) ha dit...

Sànset, mira què he trobat avui al diari, i m'he recordat d'aquesta entrada....

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=683330&idseccio_PK=1498

Petons per a tots dos :)

sànset i utnoa ha dit...

Cris: Gràcies per la informació!
Molt interessant l'article. Jo apostaria per la idea 3, m'encantaria veure mutar -encara més- als militars.

*Sànset*