dimarts, 15 de març del 2011

Fills de la crisi

Alguns experts diuen que en temps de crisi econòmica es percep un pic pel que fa a la delinqüència. No és d’estranyar i a ningú pot sobtar, doncs tot i que la causa no ha de comportar necessàriament la conseqüència, hi ajuda.

Probablement l’Estat espanyol acabi per deixar enrere la crisi econòmica –de forma superficial, perquè el quid de la qüestió seguirà inamovible- i pugui felicitar-se per disposar de més recursos que Suazilàndia. Ara, això mai evitarà que se’n surti d’aquella altra crisi que pateix des de fa tant. I em refereixo a l’endèmica crisi educativa, que des de certes esferes del poder central sembla que es fomenti i des d'on s'aplaudeix més d'un delinqüent cultural. 

Si Espanya fos un país de consciència democràtica on disposés de mèrit formar ciutadans vers el respecte i l’entesa, no hauríem de sentir i no vendrien tants pamflets individus de la solera d’en César Vidal, famós per plagiar i, sobretot, per difamar.

Això sí, el senyor –i entenguis “senyor“ com a fórmula sense cap tipus de contingut- Vidal no només reinterpreta de forma molt personal certs passatges històrics –on intenta desemmerdar bustos franquistes- sinó que, i servit d’una raó que sembla profètica, s’atreveix a diagnosticar les qualitats i les característiques d’alguns idiomes que demostra desconèixer.

Sobre l’euskera, per exemple, en Vidal n’opina això: “El vascuence es una lengua tan primitiva que desconoce, por ejemplo, lo que serian universales. Es decir, la idea de árbol, que es una idea que existe en lenguas avanzadas, no como el vascuence, en el vascuence no existe. El vascuence como lengua muy primitiva tiene las hayas, los pinos, los chopos... pero no tiene el árbol. Y en ese sentido es una lengua en la cual todavía el desarrollo de la mente humana no se da cuenta de que hay universales. No decimos que no se estudie el vascuence, pensamos que hay que estudiarlo como otras lenguas minoritarias como el cherokee, el apache o el georgiano.”

L’anàlisi de la parrafada és simple: en Cèsar César creu que és indigne enraonar cherokee, apatxe o georgià i, a tall burleta, les compara amb l’euskera. A més a més, la forma com empra el terme “primitiu” és clarament pejorativa. No només es retrata solet, sinó que s’emmarca i tot.

Ara, insigne llumenera no en té prou en demostrar els seus coneixements sobre la llengua dels bascos, i demostra que també s’ha trencat les banyes per saber-ne quelcom de la nostra: “El catalán no se imparte en casi ninguna facultad del mundo. Donde se imparte, lo primero que se dice es que es un dialecto del provenzal, que es la pura verdad. Y, además, se dan unas clasecillas y punto. Y, evidentemente, no hay el menor interés, porque es una lengua pequeña que, de hecho, además, ni siquiera es la lengua madre de la mayoría de la gente que vive en Cataluña. ¿Y qué pretenden, que para dar empleo a todos los que han cometido el disparate de estudiar Filología Catalana, en vez de Filología Germánica, Hispánica o Inglesa, que los gaditanos aprendan catalán?”.

Primer de tot, cal agrair a en Vidal la profunditat del seu estudi etnogràfic, doncs deixa palès que ha entrevistat a tots el habitants de Cadis per plantejar-los si tenien algun tipus de predisposició per aprendre català. I no només això, si no que també ha contactat amb tots els filòlegs catalans, dels quals ha pogut percebre que són plenament conscients del disbarat que van cometre al llicenciar-se en una especialitat tan absurda.

A més a més, i per acabar, vull agrair-li que desmitifiqui l’estesa llegenda que resa que el català és fill bord del valencià, quan tots els entesos canònics tenen clar que no és res més que un dialecte "surenyu" de la llengua d’oc.

Al que anàvem... que en un país normal aquest senyor hauria romàs penjat dels pèls púbics fins que a Jiménez Losantos li lliuressin el Nobel de literatura. En canvi, si per determinats sectors esotèrics de la incultura espanyolista fos, en César ostentaria un més que merescut rècord Guiness de premis de recorregut mundial.

I el més fotut; sembla que a molts dels d’aquí no els desplagui haver de compartir DNI amb ell.

*Sànset*

16 comentaris:

Elfreelang ha dit...

No sé si visc a la Lluna però no tinc el gust, per sort, de saber qui punyetes és aquest paio que presentes i la veritat tal com el presenté més val que segueixi sense coneixer-lo

Alyebard ha dit...

Sí fos veritat que ha escrit el que diu que ha escrit devia començar les primeres línies dins l'escrot del seu pare.

montse ha dit...

Com diu Elfreelang, prefereixo que sigui desconegut.

Sergi ha dit...

Això que dius al final t'ho tinc dit des de fa temps. Per altra banda, jo a aquest individu no el coneixia, i si l'havia sentit anomenar algun cop, l'havia eliminat totalment de la meva ment. I després diuen que hi ha terrorisme, joder! Si és que hi ha gent que s'ho mereix!

Clidice ha dit...

Ni sé qui és aquest espècimen i, amb franquesa, ni ganes. Per escoltar xorrades prefereixo monologar-me a mi mateixa, com a mínim no em foto la fel a parir. :) I si, no tinc cap interès en compartir país amb aquest tipus. En realitat em costa de comprendre com els espanyols, després del molt que els putegem i els robem, encara no s'han independitzat de nosaltres. Xocant.

McAbeu ha dit...

Doncs jo si que sé qui és però no havia sentit aquestes noves "perles" que ens expliques perquè, com segur que entendràs, no el segueixo ni a ell ni a la seva "culta" obra. Cosa de la que no me'n penedeixo gens!

kweilan ha dit...

Jo tampoc sabia qui era. Déu n'hi do!

Garbí24 ha dit...

lo de la crema de bruixes i bruixots, està abolid? perquè tenim candidat a la foguera

Unknown ha dit...

Una abraçadota :-P

El porquet ha dit...

Per sort no coneixia aquest "distingit" personatge.

Deu ser que el meu disc dur és selectiu i si mai he arribat a sentir el seu nom, immediatament ha passat a la paperera de la informació merdosa.

Altra cosa no es mereix aquest... ens.

Carme Rosanas ha dit...

Jo sóc una més dels mots afortunats que no coneixen aquest individu... espero que em duri per molts anys... :)

Joana ha dit...

Aquests de la "caverna mediatica" em fan un fàstic!

Oriol ha dit...

No sabia d'aquest geni contemporani, però veient la fluïdesa de la seva prosa i l'enginy del seu avançat raciocini, em penso que prefereixo continuar sense saber-ne massa. Potser, però, simplement el barret li va massa estret, dificultant-li un reg sanguini prou fluid al cervell.

PD: sembla com si s'hagués menjat al nazi (un dels principals dolents) de la primera pel·lícula de l'Indiana Jones

Joan ha dit...

En realitat el que ens cal és més gent com aquesta. Independents en quatre dies.

Ja m'ho diu ma mare que això de la Filologia no dona pa, però mira, rarets que som alguns. Clar, no podia ser d'altra manera, sent catalans.

P.S: No tinc el plaer de conèixer aquest individu, ni ganes. Més que res perquè potser no li daria una encaixada...

JJMiracle ha dit...

Per desgràcia, personatges com aquest continuarien sortint encara que Espanya fos el líder mundial (prefereixo no imaginar-ho, però).

Assumpta ha dit...

Doncs a mi el nom sí que em sona... De fet, recordo que un dia, parlant amb un amic, jo criticava en Jiménez Losantos i ell em va deixar anar que aquest (en Losantos) era un angelet al costat d'en César Vidal... Estic gairebé segura que era aquest. No recordo haver-lo sentit ni llegit mai, però per referències ja et dic que me n'havien parlat... bé... pobre home... hehehehe... una mica patètic sí que és.