divendres, 8 d’octubre del 2010

EN CATALÀ O EN ANDALÚS?

Dat-is-de-qüestion/Aquesta-és-la-qüestió/Esta-es-la-cuestión/Ezta-é-la-cuettión


Com ja sabreu, ahir apareixien a la roda de premsa convocada per la selecció espanyola en Gerard Piqué i en Sergio Ramos. Durant el transcurs d'aquesta, el reporter de TV3 li va demanar a en Piqué si podria respondre una pregunta en català (després la traduiria al castellà). En Piqué va dir que sí. Quan va acabar de parlar en català i es disposava a traduir-ho ell mateix a la Lengua del Imperio, en Ramos el va interpelar: "En andalú, díselo en andalú que ettá mu bien, pa cuando te cuesta entendé el castellano". Amb la cara pagava: portava un rebot de dos parells de collons (encara que després comentés al seu Twitter que “ettaba de guasa”).

Fins aquí cap problema. El que pugui dir o deixar de dir l’amic Sergio no em preocupa gens ni mica. És un molt bon futbolista, no ho he de negar. I mitjançant la seva retòrica ha demostrat sempre que és un molt bon futbolista i que està dotat d’una neurona més que les vaques, fet que facilita que no es cagui a sobre mentre pastura per l’herba. La qüestió rau en que el comentari va fer molta gràcia a molts periodistes, i que des de molts mitjans s’ha justificat el què en Ramos va comentar.

A veure, que el xiquet tan i tan desencaminat no anava, perquè si el valencià és un idioma, l’andalús –i fins i tot el gadità- també en té tot el dret. El lateral galàctic simplement reivindica una realitat ben tangible. Fet meritós, si recordem que només disposa d’una neurona més que un membre qualsevol de la família dels bòvids.

Des d’aquí, animem a en Sergio Ramos i a tots aquells que s’han fet partícips de la seva reivindicació que s’organitzin i treballin fort per tal de plasmar algun dia a la realitat aquest altre idioma que s’ha vist sempre subjugat pel castellà: l’andalús es mereix quecom més que morir en l’oblit de les parles no gramatitzades. I que estiguin tranquils, que si no saben com organitzar-se sempre podran demanar consell al senyor Zaplana o al company Camps, reconeguts mestres engendradors de llengües i malparlars.


*Sànset*

22 comentaris:

McAbeu ha dit...

Si quan aquest noi fa broma posa aquesta cara, no em vull ni imaginar-me'l enfadat.
De fet no vull imaginar-me'l de cap manera, vaig veure ahir per TV3 les "disculpes" que va presentar per Twitter. Parlo de memòria però em sembla que hi deia que no té res en contra del català ni dels catalans, segurament és veritat només el molesta una cosa: que els catalans parlem català. És que no hauríem de ser tan estranys, home!

Comentari apart pel títol del vídeo que has enllaçat: "Ramos saca los colores a TV3" i jo que em pensava que qui havia fet el ridícul era ell. Ja ho he dit que som ben estranys! :-P

JJMiracle ha dit...

Molt ben dit! Però segur que en alguna part del món hi ha vaques amb més neurones…

Alyebard ha dit...

Fa pena per no dir una altra cosa. És aquest neo-centralisme banal que es va estenent per les Egspanyes. Estic segur que a Suïssa les vaques tenen més neurones.
Suïssa: país fastigosament civilitzat on fan rellotges, xocolata i on unes declaracions així haguessin portat a la expulsió de la selecció de futbol.

Carme Rosanas ha dit...

Estic amb tu Sànset, jo crec que convé que l'andalús sigui declarat ara mateix llengua ben diferenciada del castellà!

Si en saben molt d'això, em pregunto com han esperat tant?

Quin país! És desesperant que a sobre creguin que qui fa el ridícul es TV3.

Ferran Porta ha dit...

Hi ha alguna cosa que pugui afegir al que tan encertadament, Sànset i comentaristes d'aquí dalt, ja heu dit?

No, oi? doncs callo per no desbarrar.




me cago en los trogloditas con acceso a los medios, Sergio, chato

òscar ha dit...

Aquest rumiant (amb perdó pels rumiants) parla ben precàriament l'espanyol i/o andalús.

Ara, fent bromes en "esperanto" (és esperanto, oi?) és una veritable fenòmen!

Elfreelang ha dit...

Mi amas vin és t'estimo en esperanto, ( si no rexcordo malament>)no crec que el tipus aquest sàpiga ni que és ....prefereixo mil vegades el Ramos del crackovia

Assumpta ha dit...

Però gent... deixeu, deixeu que diguin... quan més diguin i facin, més independentisme aquí :-))

Cada vegada que algú es comença a oblidar una mica de la Sentència del TC i de la mani de juliol... ens convé unes "bones declaracions d'aquest tipus" per recordar-nos que el que volem és UN ESTAT PROPI... i ells, que parlin el que els doni la gana!

Sergi ha dit...

Recordo que una vegada l'entrandor pertinent va demanar a en Reyes, jugador ara de l'Atlético, però llavors del Sevilla, si mal no recordo, que no parlés en públic perquè és un curt de gambals total, que feia el ridícul cada cop que obria la boca. I mira que amb els peus no ho fa malament. No veig la diferència entre el pobre Reyes i en Ramos, aquest tio és curt però curt. I és que els del Crackòvia no exageren, de vegades pots pensar que emfasitzen alguns trets per fer gràcia, però potser en aquest cas es queden curts. Pobre noi.

Mireia ha dit...

El fons de la qüestió està clar: això de l'estat PLURINACIONAL no s'ho creuen, i com no s'ho creuen NO ENS RESPECTEN; així que, fotem el camp, que ens deixin marxar!!! (i ho dic jo que no sóc d'aquelles que portava l'independentisme "de naixement", me l'han anat unflant amb tant d'espanyolisme)

rits ha dit...

no ho havia vist. realment patètic. i a més, demostra molt poc companyerisme cap en Piqué, és posar-lo en una situació incòmoda i tot.

Albert ha dit...

Bé, com dius, el S.Ramos només té una neurona més que les vaques, així que... no hase falta desir nada más.
Adéu!

Garbí24 ha dit...

Tants diners dins un cos amb tanta incultura...que el tanquin ja en un cortijo a veure si apren a parlar.

Anònim ha dit...

És un representant fidel d'un pensament que té moltíssima gent a l'estat espanyol. L'excusa que "feia broma" no se la creu ni ell. I és curiós com els mitjans de Madrid han presentat la notícia, com una simple anècdota graciosa. La realitat és que aquest comentari demostra l'aversió irracional i anti-democràtica que sente determinada gent contra el català. I això no és per fer broma, és gravíssim.

Mireia ha dit...

SÀNSET!!! Com penges aquestes coses, que després vaig a llegir el comentaris del video i em poso de mala ...
El comentari d'en Ramos molesta, però molesta molts més aquells que l'aplaudeixen

DooMMasteR ha dit...

Aquest paio ja no dona més de si...
PIM PAM PIM PAM PIM PAAAAAAAMMM!

khalina ha dit...

Ens enfadem o riem?

Oriol ha dit...

Una neurona més que les vaques? No ho crec, però bé... jo crec que aquest tio només té un cable dins el cap (el què li aguanta les orelles a la cara). De totes formes, ja m'agrada que al país del costat tinguin aquests líders tant espavilats, més fàcil que ho tindrem per a desfer-nos d'ells!

sànset i utnoa ha dit...

M. H. McAbeu: Exactament. Si tots els catalans parléssim en castellà seríem els seus millors amics. Fins i tot tindríem concert econòmic i tot. Que tossuts que som!
Sí, la visió del fet que en tenen els del país del costat és ben curiosa. Clar, probablement el redactor de la notícia disposa de les mateixes qualitats intel•lectuals de l’amic Ramos, que ja és dir!

PC: I em sembla que no caldria anar massa lluny a buscar-les...

Alyebard: Però Suïssa és una confederació, no? Si vas a la Puerta del Sol i dius en veu alta “confederació” allí t’apliquen automàticament l’article 8 de la seva (in)constitució.

Carme: jo també ho crec. S’ho mereixen. S’han degut esperar tant estarien entretinguts comptant els diners que els arriben del FEDER...

Ferran: Troglodita? segur que l’Eudald Carbonell s’emprenyaria si llegís això. El Sergio Ramos –i com a molt- arriba a nivell Australopitec Anamensis!


Òscar: Dubto que l’individu en qüestió fos capaç de pronunciar el terme “esperanto”.

Elvira FR: Jo també, que almenys sabem que els del Crackòvia el fan tontet volent, que el de veritat ho és més, i sense proposar-s’ho!

Assumpta: i tant! El problema apareix, però, quan ho diu gent com el Ramos. Vol dir que els que pensen (“pensen” en el sentit pràctic del terme) ja els tenen ben convençuts.

Xexu: Fins i tot, al Crackòvia es queden curts amb la caricatura...

Mireia: Això del “plurinacionalisme” no saben ni què és. Ells saben que ells són La Nación, i a nosaltres ens tenen per una regió (amb alguna particularitat). Res més. El concepte de conquesta sí que el tenen ben clar. I per res ens voldran donar cap tipus de llibertat. Ja fa massa temps que dura la broma. A més a més, si ens intentés colonitzar un país civilitzat... doncs mira, són més forts que nosaltres. Però que ho facin una panda de Sergios Ramos, això és ridícul!

Rits: Sort que el Piqué es va controlar... perquè el somriure que li va regalar és d’aquells que diuen “mira el pobre idiota”.

sànset i utnoa ha dit...

Albert: I encara vaig ser benvolent lliurant-n’hi una més!

Garbi24: Jo el fotria de cap... a l’escola, que el graduat escolar li convé!

Albert B. i R.: evidentment, l’excusa no se la creu ni ell ni ningú. Amb la cara paga!
Comparteixo el teu anàlisi. El problema no és que el Ramos digui la ximpleria (cosa que diuen els ximples, ximplets o simples), sinó que aquesta sigui riguda i compartida per molta gent. Demostra que no creuen que el català –ni res que s’hi relacioni- valgui el que val la seva llengua i la seva cultura. Davant d’això, la única opció que tenim és fotre el camp.

Mireia: Ho sento... però ens convé saber el què pensen de nosaltres. A veure si ens deslliurem del “seny”, i comencem a tenir ben clar que les hòsties ens cauen de tot arreu. Ells, que són un país d’impresentables. I nosaltres, que som uns covards.

DoMMasteR: jo el contractaria perquè s’interpretés a ell mateix al Crackòvia. El que l’imita és queda curt. Molt curt.

Khalina: totes dues coses. Ric del que ell diu. Però m’emprenya que tants i tants inútils li donin la raó.

Oriol: Pensa el que han pensat els seus líders tota la vida. Si ens en volem desliurar, mai ens hem de fixar en qui són o en com de moblat tenen el cap. Si un dia decidim marxar, no els hem de demanar pas permís.

Gràcies a tots pels vostres comentaris

*Sànset*

Joana ha dit...

Ho vaig veure i el meu fil i jo varem quedar de "pasta de moniato", (patififusos per els d'allà).
Quin país nois...

sànset i utnoa ha dit...

Ostres, haurem de fotre el camp ben ràpid!

*Sànset*